Actueel

5 manieren hoe je slim reizen leuk kunt maken voor bewoners en werknemers

Drukte op de weg, tijdens de spits maar ook daarbuiten. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties, onnodige uitlaatgassen en bij de reiziger zelf vertraging en irritatie. Overheden en ook grotere werkgevers zijn dan ook bewust bezig met het stimuleren van slim reisgedrag. Om drukte zoveel mogelijk te voorkomen, verkeer en vervoer efficiënter en veiliger te maken, maar ook om een comfortabele en fijne reis voor de reiziger te creëren.

Buiten de spits reizen, carpoolen, fietsen, openbaar vervoer… Er zijn vele projecten rondom die en ook andere vervoersmodaliteiten. Dat kun je op allerlei manieren doen. Ter inspiratie: een zevental concrete manieren om slim reizen ook leuk te maken.

1. Maak er een wedstrijdje van

Er zijn verschillende concepten waar je als overheid of bedrijf aan mee kunt doen. Gamification, heet dit ook wel; het spelelement toevoegen. Deze maand doet het Flight Forum in Eindhoven mee aan het Low Car Diet: bedrijven strijden tegen elkaar in het autominderen. Voor het traject tussen Weert en Eindhoven lanceerde SmartwayZ.NL eerder al Slimme Reis: een app die slim reizen stimuleert en beloont. In London liep eerder (2010) ook het spel Chromaroma, waarbij deelnemers punten spaarden door metrostations te bezoeken en ook andere spelers konden dwarsbomen.

 

2. Maak de omgeving mooi

Er zijn zoveel redenen denkbaar waarom mensen de fiets of e-bike pakken; snelheid, in beweging zijn, buiten zijn (frisse lucht doet goed), samen fietsen, goedkoop… Maar het is een beloning an sich als die fietsrit dan ook comfortabel is. Geen uitlaatgassen, frisse lucht en een mooie omgeving zijn dan manieren om dat in te vullen, maar het kan ook met kunst of dieren langs het fietspad.
Van team Brainport Smart Mobility fietsen met regelmaat drie van de vier personen tussen Eindhoven en Helmond. Een mooie fietsroute langs het kanaal. Helemaal niet verkeerd!

3. Snelfietspaden en voorrang voor fietsers

Eerder stipte Marcel van de Elzen (projectleider Slimmer Fietsen) al aan: de meeste winst voor een fietser valt te behalen door het niet hoeven stoppen. Wil je fietsen fijner en leuker maken, zorg dan dus dat er snelle en directe fietsverbindingen zijn. Juist daar waar je zo min mogelijk autoverkeer wilt. Er zijn ook systemen die de doorstroming van en voor fietsers beter maken, zoals Flo, CrossCycle en De Fietsketting.

4. Geef feedback aan reizigers

Belonen kan op allerlei manieren en met tijdelijk of blijvend effect. Feedback geven helpt de reiziger bewust te maken van en geeft een positieve of negatieve associatie bij zijn/haar eigen gedrag. Je kunt iemand dus trots maken op het goede gedrag, of aangeven dat het beter kan. Feedback geven kan op straat, maar ook gepersonaliseerd, via een app bijvoorbeeld.
In de energiesector zie je dat dit al veel gedaan wordt, met dashboards over persoonlijk energieverbruik. Ook in de mobiliteit wordt wel al feedback gegeven, maar vaak beperkt. Zo geeft Amber feedback over de hoeveelheid CO2 die bespaard wordt dankzij gebruikers.

5. Beloon de slimme reiziger

Beloon het ‘goede’ (gewenste) gedrag, of ontmoedig het foute (ongewenste) gedrag. Als werkgever heb je bijvoorbeeld een directe invloed door de arbeidsvoorwaarden die je biedt. Je kunt de auto bijvoorbeeld ontmoedigen door geen reisvergoeding voor autokilometers te bieden of de parkeerplaatsen verder weg te plaatsen. Anderzijds kun je slim reisgedrag stimuleren door een fiets van de zaak te bieden, OV-reizen makkelijk en aantrekkelijk te maken (business card), en ter plekke deelmobiliteit aan te bieden voor dienstreizen.

Er zijn behoorlijk veel maatregelen te bedenken die de reiziger positief danwel negatief belonen. Dit is natuurlijk niet per definitie leuk, maar je kunt op die manier het gewenste gedrag wel leuk máken; door het zo efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Daarbij kun je ook denken aan een sociale factor; reis samen met je collega’s of buren.

Zo veel opties

Dit zijn echt niet de enige mogelijkheden die je als gemeente of werkgever hebt. Wil je weten welke producten en diensten passen bij jouw gemeente of gebied en jouw specifieke uitdaging? Wij denken graag met je mee! Neem contact op met Tineke Posno, loket Brainport Smart Mobility.

Achtergrond

Mobility Lab: inzichten en uitdagingen

Op 14 november is het eindevenement van Mobility Lab; Let’s Go! De veertien startups kregen de afgelopen negen maanden ondersteuning van Mobility Lab en zijn nu een stap dichter bij het implementeren
Lees meer
Nieuws

250 e-scooters in Eindhoven

Sinds september zijn er 250 elektrische deelscooters beschikbaar in Eindhoven van het merk GO Sharing. Inwoners, forenzen en andere mensen kunnen in Eindhoven gebruik maken van de e-scooters door een
Lees meer
Nieuws

Pilot BravoFlex in Helmond verlengd

Provincie Brabant verlengt de pilot BravoFlex in Helmond met een jaar tot eind 2020. Met de verlenging gunnen de provincie, vervoerder Hermes en de gemeente de nieuwe OV-dienst de tijd om meer reizige
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Uitrol C-ITS

De Brainport regio speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en autonoom rijden.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden