Actueel

5G is slechts een volgende stap, er blijft behoefte aan sneller en veiliger internet

Een wereld zonder internet is bijna niet meer voor te stellen. Naast computers zijn er ook steeds meer apparaten aangesloten op het internet. Smartphones natuurlijk, maar ook de thermostaat thuis en je auto. Die ontwikkeling heet Internet of Things, omdat er steeds meer ‘dingen’ aangesloten zijn. Daarmee ook de hoeveelheid data die we verzenden en ontvangen via het internet. Om die apparaten snel en veilig te houden, moet het internet meer capaciteit aan kunnen. Daarom wordt in Nederland de norm van telecommunicatie verhoogd naar 5G; 5e generatie mobiele netwerk of 5e generatie draadloze systemen. Dat wil zeggen dat de standaard bandbreedte die telecom providers in Nederland aanbieden, groter wordt.

Sneller en veiliger internet

5G is echter ‘slechts’ een volgende stap. In de toekomst zullen we moeten blijven werken aan de snelheid en capaciteit van het internet. “De zelfrijdende auto moet héél snel kunnen reageren en anticiperen op verkeer. En we hebben het niet over één auto, maar over heel veel auto’s, en over andere apparatuur, die allemaal continu met elkaar interacteren. En die dat ook nog eens sneller moeten doen dan mensen dat kunnen” zegt Idelfonso Tafur Monroy, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Idelfonso is hoogleraar en gespecialiseerd in photonische integreerde systemen (systems on chip).

Photonica is een nieuwe technologie die licht gebruikt om méér data, nauwkeuriger te kunnen verwerken. Photonische integratie is het toepassen van die technologie in de vorm van photonische chips, bijvoorbeeld in de zelfrijdende auto. Met photonische chips zijn apparaten sneller en veiliger. “We werken aan baan doorbrekend onderzoek hier in Eindhoven. Waar in de jaren ’70 halfgeleider (seminconductor) technologie nog in de kinderschoenen stond, hebben alle smartphones wereldwijd tegenwoordig een chip van NXP. Photonica gaat dat voorbeeld volgen” voorspelt Idelfonso.

Van onderzoek naar praktijktoepassing

Bij iedere nieuwe stap in technologie moet de werking daarvan ook goed onderzocht worden. De snelheid en accuraatheid natuurlijk, maar ook de werking ervan met bestaande technologie, voor welke toepassingen je deze kunt gebruiken en welke beveiliging nodig is om te beschermen tegen hackers. Rondom 5G worden nu verschillende onderzoeken gedaan, onder andere in de Brainport Eindhoven regio. Een voorbeeld is het project 5G Mobix dat hoogwaardige zelfrijdende technologie test in verschillende gebieden (stedelijk tot snelweg en grensoverschrijdend tussen landen) en met veel C-ITS interacties en andere weggebruikers. Tussen Eindhoven en Helmond wordt level 4 autonoom rijden met 5G getest.

Brainport Eindhoven is koploper, maar of dat ook zo blijft?

“Deze regio heeft het in zich om ook met photonicatechnologie wereldleider te worden. Wat we nodig hebben daarvoor is een sterke totaalvisie (van onderzoek tot toepassing) én de juiste spelers. Met onderzoek lopen we voorop. Nu is het de kunst om dat te vertalen naar praktijk. En juist daarin zijn we in Brainport Eindhoven heel goed” vertelt Idelfonso. “Waar sommige landen het moeten hebben van particuliere investeerders om technologie naar de praktijk te brengen, werkt dat in Nederland anders. Door de sterke samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden kunnen we met gedeelde belangen de technologie ontwikkelen. De vraag is vooral hoe lang we voorloper kunnen blijven of dat er een ander business model nodig gaat zijn om die positie te behouden.”

Op de Automotive Campus is inmiddels en 5G zendmast geïnstalleerd. Deze wordt gebruikt voor verschillende onderzoeken, onder andere naar smart mobility toepassingen (5G Mobix). Zodra de 5G technologie meer ‘volwassen’ is, zal die ook aan consumenten aangeboden worden.

Meer weten over 5G in de Brainport Eindhoven regio?

Leestips:
5 vragen over 5G in Brainport Eindhoven
Eindhoven verkent kansen van 5G voor de stad
Eindhoven experimenteert met 5G-netwerk

Nieuws

Succesvol ITS European Congress in Eindhoven en Helmond

Europa's grootste congres voor smart mobility, het ITS European Congress, vond op 2-6 juni plaats in Brainport Eindhoven. Zo'n 3500 internationale experts bezochten Eindhoven en Helmond. De regio was
Lees meer
Nieuws

Eerder groen met Schwung

Fietsers in Eindhoven kunnen vanaf nu met de Schwung app eerder groen krijgen bij een groot aantal verkeerslichten. Normaal krijgt een fietser groen als deze over een detectielus in het fietspad rijdt
Lees meer
Achtergrond

Stimuleren van slimme vervoersmiddelen vergt aandacht voor gedragsverandering

Deze blog is geschreven door Anoek Verbruggen. Anoek werkt bij gemeente Eindhoven (en Oss) als expert gedragsverandering. Ze adviseert Brainport Smart Mobility ook over dit onderwerp. Brainport Ein
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Smart Roads

Het project Smart Roads richt zich op het innovatief omgaan met mobiliteit door vernieuwingen in uitvoeringstechnieken van infrastructuur in de regio Brainport Eindhoven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzetten van wegen als energiebron, technieken die geluid- en luchtvervuiling tegen gaan, de bouwtijd versnellen of overlast daarvan beperken en specifieke technieken die C-ITS mogelijk maken. De […]

Smart Hubs

Smart Hubs zijn overstap en overlaad plekken die vervoersmiddelen en achterliggende systemen slim verbinden.

Big Data

Door verschillende datasystemen aan elkaar te verbinden krijgen we een goed beeld van het gehele mobiliteitssysteem.

Mobility as a Service (MaaS)

MaaS pilot gemeente Eindhoven De gemeente Eindhoven werkt aan een organisatie die in 2025 CO2-emissievrij en 100% duurzaam is (Klimaatverordening 2016). Deze twee zaken tezamen maken dat de Gemeente Eindhoven wil experimenteren met Mobility as a Service (MaaS). Zij wil voor haar eigen organisatie een MaaS pilot organiseren waarbij de focus ligt op duurzame en […]

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden