© European Comission

Actueel

Aan deze veiligheidseisen moeten nieuwe auto’s vanaf 2022 voldoen

Het aantal verkeersdoden in Europa is tussen 2001 en 2017 met 57,5% gedaald. Het Europese gemiddelde ligt op 49 slachtoffers per miljoen inwoners. Nederland scoort daarmee in 2017 een verkeersveiligheidsrecord van 31 verkeersdoden per miljoen inwoners. Naast Nederland scoren Zweden en het Verenigd Koninkrijk het beste op het gebied van verkeersveiligheid in Europa. Uit recente cijfers blijkt echter dat de daling steeds trager gaat. Om in de toekomst meer en meer bronnen van gevaar voor het wegverkeer te elimineren, heeft de EU in Brussel besloten dat nieuwe auto’s in de toekomst een aantal extra veiligheidsvoorzieningen moeten hebben. Deze nieuwe veiligheidseisen zijn afgelopen zondag in werking getreden.

© European Comission

Meer ongevallen door e-bike

Hoewel de totaalcijfers dus al jaren dalen, neemt het aantal gewonde en om het leven gekomen fietsers aanzienlijk toe. Deskundigen zien de reden hiervoor in het toenemende aantal elektrische fietsen, die ook senioren helpen om lang mobiel te blijven. Kruispunten zijn nog steeds een bijzonder gevaarlijk punt voor fietsers. Ze kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien door auto’s en vooral door vrachtwagen- of buschauffeurs. Systemen die vrachtwagen- en buschauffeurs daarvoor waarschuwen, zijn niet in alle voertuigen geïnstalleerd. Een bron van gevaar voor de weggebruikers is ook de beruchte microslaap achter het stuur. Volgens deskundigen is ongeveer 25% van alle ongevallen te wijten aan vermoeidheid.

Meer actieve en passieve veiligheid

Volgens de nieuwe regels moeten alle nieuwe voertuigmodellen die vanaf juli 2022 op de Europese markt worden gebracht, zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Het gaat dan om technologie om vermoeidheid en afleiding van de bestuurder te detecteren, een verbeterde botszone om het risico op letsel voor voetgangers en fietsers te verminderen en systemen om de dode hoek van vrachtwagens en bussen te verkleinen.

De nieuwe eisen moeten ertoe bijdragen dat het aantal verkeersdoden en gewonden in de hele EU aanzienlijk vermindert. De EU wil het aantal doden en zwaargewonden tegen 2050 tot bijna nul terugbrengen (“Vision Zero”). Bovendien moeten deze nieuwe regels “de weg vrijmaken voor een steeds grotere netwerk- en geautomatiseerde mobiliteit. Ook moeten ze bijdragen aan het innovatie- en concurrentievermogen van de Europese automobielindustrie”.

Alle veiligheidskenmerken die worden voorgeschreven voor nieuwe auto’s vanaf 2022:

 • Verbeterd noodremsysteem (auto’s, bestelwagens)
 • Installatie van alcoholslotbarrières (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Detectie van het gebrek aan aandacht (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Detectie / preventie van afleiding (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Gebeurtenis- (ongevallen)datarecorders (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Noodstopsignaal (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Crashtest ter bescherming van de passagiers bij een frontale botsing over de volle breedte – verbeterde veiligheidsgordels (auto’s en bestelwagens)
 • Uitbreiding van het gebied voor de impact van het hoofd bij een ongeval met voetgangers en fietsers – Beschermend glas bij een ongeval (auto’s en bestelwagens)
 • Intelligente snelheidsondersteuning (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Lane Keeping Assistant (auto’s, bestelwagens)
 • Bescherming van de inzittenden bij een zijdelingse botsing (auto’s, bestelwagens)
 • Achteruitkijkcamera of -detectorsysteem (auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Bandenspanningscontrolesysteem (bestelwagens, vrachtwagens, bussen)
 • Detectie en waarschuwing van kwetsbare weggebruikers voor en naast het voertuig (vrachtwagens en bussen)
 • Verbeterd direct zicht vanuit de positie van de bestuurder op kwetsbare weggebruikers (vrachtwagens en bussen)

Auteur: Petra Wiesmeyer
Bron: Innovation Origins

Nieuws

SmartwayZ.NL test ‘rij-assistent’ om wachttijd voor rood licht te verminderen

SmartwayZ.NL test samen met autofabrikant Ford en andere marktpartijen een slimme ‘rij-assistent’. Deze techniek geeft automobilisten straks informatie over hoe hard zij moeten rijden om groen te krij
Lees meer
Achtergrond

Eindhoven Agenda Deelmobiliteit: de gemeente als regisseur in de ‘vrije’ markt van deelmobiliteit

Met de MaaS-pilot in het vooruitzicht en steeds meer aanbod van deelmobiliteit, formaliseerde gemeente Eindhoven in april 2019 de Agenda Deelmobiliteit (download) en de samenvatting daarvan (download)
Lees meer
Nieuws

Ruimte voor deelmobiliteit in Eindhoven

Deze week heeft de Eindhovense gemeenteraad beslist dat het aanbieden van deelfietsen en -scooters alleen nog is toegestaan met een vergunning. Zo wil Eindhoven ervoor zorgen dat deelmobiliteit op een
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden