Actueel

Eerste resultaten mobiliteitsdienst Slimme Reis A2 Weert-Eindhoven

De campagne ‘Slimme Reis’, onderdeel van het programma SmartwayZ.NL, heeft er in de afgelopen zes maanden voor gezorgd dat automobilisten 3211 keer een alternatief zochten voor reizen over de A2 Weert-Eindhoven. In de periode augustus 2018 – januari 2019 is daarmee 2.900 kilogram CO2 bespaard door 215 actieve deelnemers aan Slimme Reis. In de zomer start een soortgelijk project in het gebied rond de N279 Veghel-Asten.

De ambitie van Mobility Market, een deelproject van SmartwayZ.NL, is ‘groeien naar zorgeloze mobiliteit met maximale keuzevrijheid voor iedereen’. Een noodzakelijke ambitie in een tijd waarin de economie sterk groeit, de files toenemen en er wegwerkzaamheden in de regio op de planning staan die overlast kunnen veroorzaken. Hubert Mackus, gedeputeerde mobiliteit van provincie Limburg en partner in het programma: “Voor de provincie Limburg is een betere doorstroming op de A2 van en naar het zuiden van groot belang. Daarom zetten we nu in op deze vorm van smart mobility op de A2 tussen Weert en Eindhoven om reizigers te bewegen om op een andere manier te reizen. Afgelopen zomer hebben we de eerste stap gezet met het Slimme Reis-project met de reisapp TimesUpp op de A2, met prima eerste resultaten. De komende tijd zullen we meer van dergelijke diensten aanbieden en uitbreiden.”

Cadeaus

Slimme Reis is een campagne die loopt tot en met 2020. Met behulp van de app TimesUpp wordt slim reisgedrag gestimuleerd. Reizigers worden op verschillende manieren verleid om slimmere en schonere keuzes te maken. Daarbij wordt gedacht aan thuiswerken, fietsen, met het openbaar vervoer reizen of buiten de spits reizen. Iedere keer dat een reiziger zo’n slimme keuze maakt, verdient hij credits. Die kunnen ingeruild worden voor toepasselijke cadeaus, zoals korting bij Fietsenwinkel.nl of ov-tegoed.

Competitie

Aan het project op de A2 tussen Eindhoven en Weert deden 409 deelnemers mee. Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit van provincie Noord-Brabant: “We willen het komende half jaar meer deelnemers voor Slimme Reis, daar gaan we gericht acties op inzetten. En we kijken met de makers van de TimesUpp-app naar nieuwe toepassingen. Dat kan een update zijn om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten maar ook het aanbieden van andere vervoersdiensten.” Herman van Meijl, Slimme Reis-deelnemer van het eerste uur, is enthousiast: “Ik gebruik de app voor mijn woon-werkritjes, die ik nu afleg per fiets. Het leuke vind ik dat er een competitie-element aan verbonden zit. Ik kan elke dag nagaan op welke plaats ik in de ranglijst met andere deelnemers geëindigd ben. Dat ik credits verdien is mooi, maar ook het milieu is voor mij een belangrijke reden om de fiets te kiezen. Ik vind het geweldig dat ik in de app kan zien hoeveel CO2-uitstoot ik bespaar door te fietsen.”

N279 Veghel-Asten

De lessen die in dit project zijn geleerd, worden verwerkt in het nieuwe project op de N279 tussen Veghel en Asten. Van der Maat: “Daar beginnen we in de zomer van dit jaar met de slimme reisdienst. We kozen voor dit traject, omdat hier de in periode 2020-2023 fors aan de weg wordt gewerkt. Dat is een mooie gelegenheid om reizigers anders en slimmer te laten reizen.” Mobility Market wil voor de verdere uitbreiding van de slimme mobiliteitsdiensten samenwerken met andere projecten en programma’s, zoals het MaaS-platform in de regio Eindhoven, ov-partijen en de aannemer die uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de werkzaamheden aan de N279.

Over SmartwayZ.NL

SmartwayZ.NL is een programma van diverse overheden en private partners. SmartwayZ.NL gaat uit van de filosofie ‘asfalt waar het moet, en inzetten op smart mobility, zoals handige apps, waar het kan’. Daarbinnen is Mobility Market verantwoordelijk voor diverse projecten, zoals Slimme Reis.

Bron: SmartwayZ.NL

14 mei

2e workshop regiobrede projecten ZO Slim Bereikbaar

Op 14 mei organiseert Brainport Smart Mobility een 2e workshop om regionale ambtenaren te betrekken bij de regiobrede projecten van ZO Slim Bereikbaar. Deze workshop vindt plaats van 9:00 tot 12:00 uu
Lees meer
Nieuws

ITS Congres in Brainport Eindhoven belangrijke katalysator voor versnelling ITS-ontwikkelingen in Nederland

Nederland en met name de regio Brainport Eindhoven maakt zich op voor de komst van 3.500 nationale en internationale mobiliteitsexperts, want op 2 juni gaat hier het 13e ITS European Congress van star
Lees meer
Nieuws

Industrie blijft zorgen voor groei in Brainport-economie

De omvang van de economie van Brainport Eindhoven, afgemeten aan het bbp, groeide in 2018 met 3,2 procent. Nationaal groeide de economie in 2018 met 2,7 procent. De hightech maakindustrie in de regio
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Smart Hubs

Smart Hubs zijn overstap en overlaad plekken die vervoersmiddelen en achterliggende systemen slim verbinden.

Big Data

Door verschillende datasystemen aan elkaar te verbinden krijgen we een goed beeld van het gehele mobiliteitssysteem.

Mobility as a Service (MaaS)

MaaS pilot gemeente Eindhoven De gemeente Eindhoven werkt aan een organisatie die in 2025 CO2-emissievrij en 100% duurzaam is (Klimaatverordening 2016). Deze twee zaken tezamen maken dat de Gemeente Eindhoven wil experimenteren met Mobility as a Service (MaaS). Zij wil voor haar eigen organisatie een MaaS pilot organiseren waarbij de focus ligt op duurzame en […]

Coöperatieve Intelligent Transport Systems (C-ITS)

De Brainport regio speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en autonoom rijden. C-ITS is technologie gericht op de communicatie tussen weggebruikers onderling en tussen weggebruikers en de infrastructuur (bijvoorbeeld een verkeerslicht). In de regio werken verschillende organisaties hieraan, onder andere de gemeente Helmond, TU/e en NXP. Het project […]

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden