Actueel

Mobility Lab: inzichten en uitdagingen

Op 14 november is het eindevenement van Mobility Lab; Let’s Go! De veertien startups kregen de afgelopen negen maanden ondersteuning van Mobility Lab en zijn nu een stap dichter bij het implementeren van hun oplossing in de praktijk. In die negen maanden hebben zij flink wat werk verzet. Het resultaat: nieuwe investeerders, sterkere business cases én concrete pilot projecten om te testen in de praktijk (ook in de Brainport regio). Tijdens het Let’s Go! evenement worden de concrete resultaten gepresenteerd.

Starten bij de uitdaging levert een bredere blik op

Voor deze derde editie van Mobility Lab zijn de uitdagingen binnen verschillende regio’s van te voren opgehaald, en daarbij de startups geselecteerd. “Je ziet daardoor dat de ‘launching customers’ (gebiedseigenaren, red.) meer betrokken zijn en ook zelf nieuwe inzichten opdoen over hoe zij om kunnen gaan met die uitdagingen. Mobility Lab leverde ook dit jaar verschillende pilots op, met een één-op-één match tussen uitdaging en oplossing. Daarnaast leverde het ook ‘out of the box-denken’ op, of nieuwe ideeën om een uitdaging anders aan te pakken. Je ziet bijvoorbeeld ook dat locaties samen gaan werken, waardoor je een grotere vraag creëert die voor startups weer interessanter is.” Geert van Seggelen is vanuit Brainport Smart Mobility verantwoordelijk voor het organiseren van het Mobility Lab voor Zuidoost-Brabant.

Verschillende initiatieven zijn deel van de oplossing

Parrallel aan Mobility Lab zijn er tal van andere initiatieven die de regio helpen met het implementeren van smart mobility oplossingen. Geert: “Waar dat kan, proberen we natuurlijk initiatieven te verbinden. In een aantal gevallen is een innovatieve oplossing van een startup maar een deel van de oplossing voor de complexe mobiliteitsproblemen die spelen in de regio. We kijken dan bijvoorbeeld ook naar regionale en Europese projecten, en hoe regionale uitdagingen en startups opgehaald binnen Mobility Lab daar invulling aan zouden kunnen geven. Die initiatieven kunnen elkaar aanvullen en vanuit verschillende aspecten helpen bij het oplossen van een vraagstuk.”

Vervolg: Mobility Lab 2020

Er komt -hoogstwaarschijnlijk- ook een vierde editie van Mobility Lab. De aanpak zal vraaggestuurd blijven, waarbij ook nog steeds gekeken wordt naar uitdagingen die eerder zijn opgehaald.

Wil je aanwezig zijn bij het Let’s Go! evenement van Mobility Lab? Of wil je betrokken worden in de 2020 editie van Mobility Lab? Stuur een mailtje naar Geert Seggelen.

9 april

Programmadag ZO Slim Bereikbaar

Op 9 april 2020 vindt er weer een programmadag van ZO Slim Bereikbaar plaats. Momenteel wordt het programma hiervoor gevormd. Wilt u op de hoogte blijven, of heeft u een vraag? Neem contact op met
Lees meer
Nieuws

Onderweg naar MaaS – Werken aan Duurzame Mobiliteit

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs het digitaal magazine Werken aan Mobiliteit, met daarin een artikel over de Mobility as a Service pilot van gemeente Eindhoven en AS
Lees meer
Nieuws

Lightyear gaat productie auto’s uitbesteden

Lightyear is bezig met het plannen van de productie van haar eerste auto en heeft haar strategie om op te schalen aangekondigd. Lightyear zal de productie uitbesteden en zich richten op de verdere ont
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden