Actueel

Mobility Lab: inzichten en uitdagingen

Op 14 november is het eindevenement van Mobility Lab; Let’s Go! De veertien startups kregen de afgelopen negen maanden ondersteuning van Mobility Lab en zijn nu een stap dichter bij het implementeren van hun oplossing in de praktijk. In die negen maanden hebben zij flink wat werk verzet. Het resultaat: nieuwe investeerders, sterkere business cases én concrete pilot projecten om te testen in de praktijk (ook in de Brainport regio). Tijdens het Let’s Go! evenement worden de concrete resultaten gepresenteerd.

Starten bij de uitdaging levert een bredere blik op

Voor deze derde editie van Mobility Lab zijn de uitdagingen binnen verschillende regio’s van te voren opgehaald, en daarbij de startups geselecteerd. “Je ziet daardoor dat de ‘launching customers’ (gebiedseigenaren, red.) meer betrokken zijn en ook zelf nieuwe inzichten opdoen over hoe zij om kunnen gaan met die uitdagingen. Mobility Lab leverde ook dit jaar verschillende pilots op, met een één-op-één match tussen uitdaging en oplossing. Daarnaast leverde het ook ‘out of the box-denken’ op, of nieuwe ideeën om een uitdaging anders aan te pakken. Je ziet bijvoorbeeld ook dat locaties samen gaan werken, waardoor je een grotere vraag creëert die voor startups weer interessanter is.” Geert van Seggelen is vanuit Brainport Smart Mobility verantwoordelijk voor het organiseren van het Mobility Lab voor Zuidoost-Brabant.

Verschillende initiatieven zijn deel van de oplossing

Parrallel aan Mobility Lab zijn er tal van andere initiatieven die de regio helpen met het implementeren van smart mobility oplossingen. Geert: “Waar dat kan, proberen we natuurlijk initiatieven te verbinden. In een aantal gevallen is een innovatieve oplossing van een startup maar een deel van de oplossing voor de complexe mobiliteitsproblemen die spelen in de regio. We kijken dan bijvoorbeeld ook naar regionale en Europese projecten, en hoe regionale uitdagingen en startups opgehaald binnen Mobility Lab daar invulling aan zouden kunnen geven. Die initiatieven kunnen elkaar aanvullen en vanuit verschillende aspecten helpen bij het oplossen van een vraagstuk.”

Vervolg: Mobility Lab 2020

Er komt -hoogstwaarschijnlijk- ook een vierde editie van Mobility Lab. De aanpak zal vraaggestuurd blijven, waarbij ook nog steeds gekeken wordt naar uitdagingen die eerder zijn opgehaald.

Wil je aanwezig zijn bij het Let’s Go! evenement van Mobility Lab? Of wil je betrokken worden in de 2020 editie van Mobility Lab? Stuur een mailtje naar Geert Seggelen.

Nieuws

250 e-scooters in Eindhoven

Sinds september zijn er 250 elektrische deelscooters beschikbaar in Eindhoven van het merk GO Sharing. Inwoners, forenzen en andere mensen kunnen in Eindhoven gebruik maken van de e-scooters door een
Lees meer
Achtergrond

5 manieren hoe je slim reizen leuk kunt maken voor bewoners en werknemers

Drukte op de weg, tijdens de spits maar ook daarbuiten. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties, onnodige uitlaatgassen en bij de reiziger zelf vertraging en irritatie. Overheden en ook grotere wer
Lees meer
Nieuws

Pilot BravoFlex in Helmond verlengd

Provincie Brabant verlengt de pilot BravoFlex in Helmond met een jaar tot eind 2020. Met de verlenging gunnen de provincie, vervoerder Hermes en de gemeente de nieuwe OV-dienst de tijd om meer reizige
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Uitrol C-ITS

De Brainport regio speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en autonoom rijden.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden