Actueel

Mobility Lab start bij mobiliteitsvraag van een organisatie

Efteling, TU/e, WABCO, Flight Forum, De Kempen – slechts een greep van de overheden en bedrijven met een mobiliteitsuitdaging. Deze uitdagingen variëren per organisatie, bijvoorbeeld: last-mile problematiek, elektrisch rijden, bereikbaarheid en sociale inclusie. Tot nu toe dienden meer dan 20 organisaties over de 50 uitdagingen in bij Mobility Lab. Zo diende Flight Forum (een industrieterrein in Eindhoven) een vraag in over parkeren, de vindbaarheid van bedrijven en inzicht in verkeersstromen. Ook dienden de De Kempen gemeenten een uitdaging in rondom een idee dat zij al hadden: Efkes Meerijden. Daarmee willen zij het uitdunnen van het aanbod van openbaar vervoer tegengaan met behulp van de sterke sociale netwerken in hun dorpskernen. De uitdaging in Mobility Lab zit in het bouwen van een digitale community die dit faciliteert. Bij de opgehaalde uitdagingen worden startups met oplossingen gezocht.

Startups ontwikkelen en testen hun prototype

Voor een startup biedt dit een unieke kans; zij krijgen gelegenheid om hun product te ontwikkelen en te testen in de praktijk, op straat en met de daadwerkelijke eindgebruikers. “Op de weg naar impact struikelen startups vaak op het testen van prototypes, bijvoorbeeld doordat zij vergunningen nodig hebben om bepaalde testen uit te kunnen voeren. Daarom is Mobility Lab opgezet”, legt SmartwayZ.NL-projectleider Yves Frère uit. “Tijdens een traject van een jaar koppelen we een organisatie met een vraag aan een startup met een oplossing, én worden de eerste testen uitgevoerd.”

Challenges in regio Brainport Eindhoven

In de vorige editie van Mobility Lab zijn er in de Brainport Eindhoven regio pilots gedaan door gemeente Eindhoven en Amber Mobility, en door gemeente Helmond en Pontiflex. Voor deze editie van Mobility Lab zijn uit de Brainport regio veel gemeenten en bedrijven aangehaakt als potentieel launching customer. Organisaties kunnen tot 1 maart nog uitdagingen insturen via de website van Mobility Lab.

Selectie van startups

Ook de zoektocht naar startups is al begonnen. Verwacht wordt dat zo’n 30 tot 40 startups zich zullen aanmelden voor 1 maart. Zo’n 25 startups worden uitgenodigd voor de selectiedag op 21 maart, waar de organisaties met een uitdaging samen met een professionele vakjury zo’n 15 startups selecteren. Deze startups mogen meedoen aan het programma van Mobility Lab. Zij krijgen negen maanden lang ondersteuning, media-aandacht, financiering (lening) en zij worden geïntroduceerd in een investeerdersnetwerk.

Steeds meer regio’s doen mee

De formule van Mobility Lab groeit nog steeds; waar het begon met alleen Rotterdam, zijn inmiddels ook Brabant en Limburg en Den Haag aangehaakt. De samenwerking tussen De Verkeersonderneming, SmartwayZ.NL, ZO Slim Bereikbaar en Gemeente Den Haag is sterk; in het projectteam zijn alle organisaties vertegenwoordigd. Iedere organisatie gaat vervolgens met de uitdagingen en startups in haar regio aan de slag.

Nieuws

Brainport is derde trotspunt van Brabanders

Het regio- en provinciegevoel onder de inwoners en met name waar ze trots op zijn of zich juist voor schamen is in opdracht van de NOS en de regionale omroepen onderzocht door I&O Research. Daarui
Lees meer
Nieuws

Studiereis Smart & Urban Mobility

Tussen 8 en 13 maart neemt Brainport Smart Mobility deel aan de een fact finding mission smart mobility naar ’s werelds grootste festival voor interactie en design: South by South-West (SXSW) in Austi
Lees meer
Achtergrond

Big Data als oplossing voor lokale uitdagingen

Data is niet zichtbaar, en toch ‘is’ het overal. Sensoren die voertuigen signaleren of luchtkwaliteit en geluid meten, data over verkeer op de weg, data van lokale smart mobility projecten – er zijn t
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Smart Hubs

Smart Hubs zijn overstap en overlaad plekken die vervoersmiddelen en achterliggende systemen slim verbinden.

Big Data

Door verschillende datasystemen aan elkaar te verbinden krijgen we een goed beeld van het gehele mobiliteitssysteem.

Werkgevers aanpak

Slim reizen draagt bij aan een bereikbare werklocatie, en ook aan vitaliteit van de medewerker en/ of werkgeluk.

Mobility Lab

Mobility Lab maakt innovatie op gebied van mobiliteit mogelijk. Dat doen we samen met SmartwayZ.NL, De Verkeersonderneming en Gemeente Den Haag.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden