Actueel

Mobility Lab start bij mobiliteitsvraag van een organisatie

Efteling, TU/e, WABCO, Flight Forum, De Kempen – slechts een greep van de overheden en bedrijven met een mobiliteitsuitdaging. Deze uitdagingen variëren per organisatie, bijvoorbeeld: last-mile problematiek, elektrisch rijden, bereikbaarheid en sociale inclusie. Tot nu toe dienden meer dan 20 organisaties over de 50 uitdagingen in bij Mobility Lab. Zo diende Flight Forum (een industrieterrein in Eindhoven) een vraag in over parkeren, de vindbaarheid van bedrijven en inzicht in verkeersstromen. Ook dienden de De Kempen gemeenten een uitdaging in rondom een idee dat zij al hadden: Efkes Meerijden. Daarmee willen zij het uitdunnen van het aanbod van openbaar vervoer tegengaan met behulp van de sterke sociale netwerken in hun dorpskernen. De uitdaging in Mobility Lab zit in het bouwen van een digitale community die dit faciliteert. Bij de opgehaalde uitdagingen worden startups met oplossingen gezocht.

Startups ontwikkelen en testen hun prototype

Voor een startup biedt dit een unieke kans; zij krijgen gelegenheid om hun product te ontwikkelen en te testen in de praktijk, op straat en met de daadwerkelijke eindgebruikers. “Op de weg naar impact struikelen startups vaak op het testen van prototypes, bijvoorbeeld doordat zij vergunningen nodig hebben om bepaalde testen uit te kunnen voeren. Daarom is Mobility Lab opgezet”, legt SmartwayZ.NL-projectleider Yves Frère uit. “Tijdens een traject van een jaar koppelen we een organisatie met een vraag aan een startup met een oplossing, én worden de eerste testen uitgevoerd.”

Challenges in regio Brainport Eindhoven

In de vorige editie van Mobility Lab zijn er in de Brainport Eindhoven regio pilots gedaan door gemeente Eindhoven en Amber Mobility, en door gemeente Helmond en Pontiflex. Voor deze editie van Mobility Lab zijn uit de Brainport regio veel gemeenten en bedrijven aangehaakt als potentieel launching customer. Organisaties kunnen tot 1 maart nog uitdagingen insturen via de website van Mobility Lab.

Selectie van startups

Ook de zoektocht naar startups is al begonnen. Verwacht wordt dat zo’n 30 tot 40 startups zich zullen aanmelden voor 1 maart. Zo’n 25 startups worden uitgenodigd voor de selectiedag op 21 maart, waar de organisaties met een uitdaging samen met een professionele vakjury zo’n 15 startups selecteren. Deze startups mogen meedoen aan het programma van Mobility Lab. Zij krijgen negen maanden lang ondersteuning, media-aandacht, financiering (lening) en zij worden geïntroduceerd in een investeerdersnetwerk.

Steeds meer regio’s doen mee

De formule van Mobility Lab groeit nog steeds; waar het begon met alleen Rotterdam, zijn inmiddels ook Brabant en Limburg en Den Haag aangehaakt. De samenwerking tussen De Verkeersonderneming, SmartwayZ.NL, ZO Slim Bereikbaar en Gemeente Den Haag is sterk; in het projectteam zijn alle organisaties vertegenwoordigd. Iedere organisatie gaat vervolgens met de uitdagingen en startups in haar regio aan de slag.

Achtergrond

Corona legt nóg meer druk op de binnenstad; wat zijn slimme (tijdelijke) maatregelen?

Sinds maart is zo’n beetje álles anders. Thuiswerken, beeldbellen, alleen de deur uit wanneer dat echt moet… Dat heeft een enorme impact op mobiliteit. Is er nog wel een congestieprobleem? Komen de fi
Lees meer
Nieuws

De Kempengemeenten presenteren voorstel voor regionale mobiliteitshub

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden zetten in op een regionaal systeem van overstappunten. Zogenoemde ‘mobiliteitshubs’ moeten zorgen dat de auto vaker blijft staan. Dat s
Lees meer
Achtergrond

TU/e-studenten bouwen gerecyclede auto: ‘Wij willen de industrie wakker schudden’

“Er komen steeds meer mensen die steeds meer spullen willen. Daarom gebruiken we steeds meer grondstoffen van de aarde. Na relatief kort gebruik te hebben gemaakt van die spullen, gooien we ze weer we
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden