Actueel

OV-Opstapdagen in Helmond voor ouderen

Eind maart kunnen ouderen in de gemeente Helmond opnieuw kennismaken met het openbaar vervoer tijdens de OV-Opstapdagen. Hiermee wil de gemeente ouderen helpen die graag met de bus of trein willen reizen maar het niet doen, omdat ze het lastig vinden of niet weten hoe het werkt. Na succesvolle edities in andere Brabantse gemeenten hoopt de gemeente met de OV-Opstapdagen Helmondse ouderen te stimuleren om het openbaar vervoer meer te gebruiken én zo langer zelfstandig mobiel te blijven.

Programma

De OV-Opstapdagen zijn speciaal voor ouderen die weinig ervaring hebben met het openbaar vervoer en bestaan uit een cursus en een praktijkdag. De cursus is op donderdag 26 maart om 10.00 uur en om 14.00 uur. Na een inleiding volgen de deelnemers vier praktische workshops over:

  • hoe de OV-chipkaart werkt;
  • persoonlijk reisadvies;
  • het reserveren van een busrit met de flexibele busdienst Bravoflex;
  • het maken van een rit met de Bravoflex bus.

Aan het eind van deze dag kunnen de deelnemers zich opgeven voor de praktijkdag. Tijdens deze praktijkdag brengt men het geleerde in de praktijk onder begeleiding van een ervaren OV-gids.

Aanmelden

Deelname aan de OV-Opstapdagen is gratis en gaat op volgorde van aanmelding. U kunt zich aanmelden door te bellen naar 076 – 513 66 99 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur). Let op: het aantal plaatsen is beperkt. Wacht dus niet te lang met aanmelden. Op piekmomenten kan het zijn dat u nogmaals moet bellen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Ouderen helpen bij reizen met het OV

Aanleiding voor de OV-Opstapdagen zijn de ontwikkelingen binnen het openbaar vervoer, zoals de invoering van de OV chipkaart, verschuiving van persoonlijke naar digitale dienstverlening en de verschuiving naar deelmobiliteit zoals de flexibele busdienst Bravoflex. De mobiliteitswereld verandert in hoog tempo: technologie maakt slimmere manieren om te reizen mogelijk en we gaan anders reizen. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto, de fiets of met het openbaar vervoer. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en – scooters. Met de OV-Opstapdagen hoopt de gemeente ouderen te helpen bij deze ontwikkelingen en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren.

Bron: Gemeente Helmond

Achtergrond

Corona legt nóg meer druk op de binnenstad; wat zijn slimme (tijdelijke) maatregelen?

Sinds maart is zo’n beetje álles anders. Thuiswerken, beeldbellen, alleen de deur uit wanneer dat echt moet… Dat heeft een enorme impact op mobiliteit. Is er nog wel een congestieprobleem? Komen de fi
Lees meer
Nieuws

De Kempengemeenten presenteren voorstel voor regionale mobiliteitshub

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden zetten in op een regionaal systeem van overstappunten. Zogenoemde ‘mobiliteitshubs’ moeten zorgen dat de auto vaker blijft staan. Dat s
Lees meer
Achtergrond

TU/e-studenten bouwen gerecyclede auto: ‘Wij willen de industrie wakker schudden’

“Er komen steeds meer mensen die steeds meer spullen willen. Daarom gebruiken we steeds meer grondstoffen van de aarde. Na relatief kort gebruik te hebben gemaakt van die spullen, gooien we ze weer we
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden