Open MaaS platform

MaaS pilot gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven werkt aan een organisatie die in 2025 CO2-emissievrij en 100% duurzaam is (Klimaatverordening 2016). Deze twee zaken tezamen maken dat de Gemeente Eindhoven wil experimenteren met Mobility as a Service (MaaS). Zij wil voor haar eigen organisatie een MaaS pilot organiseren waarbij de focus ligt op duurzame en CO2-emissievrije mobiliteitsbewegingen. Daarnaast moet MaaS een rol gaan spelen bij de bereikbaarheid van de regio.

De economie in regio Brainport Eindhoven groeit. Dat betekent ook een groei van de mobiliteitsbehoefte en de behoefte aan woonruimte. Er komen meer inwoners en forenzen in het centrumgebied en ook op de campussen en andere economische toplocaties wordt het steeds drukker. Een voorbeeld daarvan is bedrijventerrein De Run, waar ASML gevestigd is. Daarom gaat ASML als mede-launching customer deelnemen aan de pilot. Om de zorgen dat ook andere bedrijven in de regio gemakkelijk bij de pilot kunnen aansluiten is de derde partner in deze pilot Brainport Smart Mobility.

Aanpak gemeentelijke organisatie Eindhoven

De gemeente Eindhoven gaat specifiek inzetten op het gebruik van de MaaS dienst voor alle zakelijke mobiliteitsbewegingen van haar eigen medewerkers (dit gaat om jaarlijks ca 1.500.000 km’s waarvan ca. 810.000 km’s met auto’s van werknemers). Het doel is dat alle zakelijke kilometers in 2025 duurzaam afgelegd worden. Voor de concrete werking van de MaaS dienst betekent dit dat wanneer de medewerkers van de gemeente een reis willen plannen, boeken en betalen, zij alleen reisopties te zien krijgen die duurzaam en CO2-emissievrij zijn.

ASML (als grote en sterk groeiende werkgever) en de regionale overheden werken samen met het Rijk en Provincie aan een pakket van maatregelen van effectieve en duurzame oplossingen met betrekking tot de bereikbaarheid van De Run in Veldhoven. Na de gunning gaat ASML in gesprek met de winnende MaaS dienstverlener over de precieze invulling.

Open MaaS Platform

Brainport Smart Mobility werkt vervolgens aan de opschaling van dit Open MaaS Platform. Het MaaS platform dat ontwikkeld wordt voor gemeente Eindhoven wordt in een latere fase ook beschikbaar gesteld voor andere gemeenten en werkgevers in de regio Brainport Eindhoven. Zij kunnen dit open MaaS platform bijvoorbeeld inzetten voor dienstreizen van medewerkers, maar mogelijk ook om inwoners te faciliteren en stimuleren slim te reizen.

Actueel

Nieuws

Zelfrijdende bezorgrobot brengt boodschappen naar werknemers op de High Tech Campus Eindhoven

Albert Heijn test haar zelfrijdende bezorgrobot op de High Tech Campus in Eindhoven. Werknemers en bezoekers van de High Tech Campus kunnen hun bestelling plaatsen via een speciale app. Deze pilot duu
Lees meer
10 sept - 10 okt

Flight Forum organiseert wedstrijd voor autominderen

Tussen 10 september en 10 oktober 2019 organiseert Flight Forum (Eindhoven) het Low Car Diet, een wedstrijd waarbij bedrijven gevestigd op het terrein hun medewerkers stimuleren minder met de auto te
Lees meer
Nieuws

Minder wagenziekte in zelfrijdende auto’s door Mobility Lab

Twee promovendi van de TU/e hebben een manier gevonden om wagenziekte in een zelfrijdende auto tegen te gaan.Het Mobility Lab Zelfrijdende auto’s zijn veiliger en bieden passagiers de mogelijkheid om
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Uitrol C-ITS

De Brainport regio speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en autonoom rijden.

Werkgevers aanpak

Slim reizen draagt bij aan een bereikbare werklocatie, en ook aan vitaliteit van de medewerker en/ of werkgeluk.

Smart Hubs

Smart Hubs zijn overstap en overlaad plekken die vervoersmiddelen en achterliggende systemen slim verbinden.


Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.


Overige teamleaden