Slimmer Fietsen

In het programma van ZO Slim Bereikbaar speelt de fiets een belangrijke rol. Naast routegebonden fietsprojecten, richt het project Slimmer Fietsen zich op aanvullende maatregelen die fietsen aantrekkelijker maken. De ambitie hierbij is dat de fiets even belangrijk is bij verplaatsingen, als de auto.

De aanvullende maatregelen kunnen heel divers zijn, maar zijn onder te verdelen in een verschillende thema’s:

  1. Gedragsverandering
  2. Technische innovaties
  3. Connectiviteit van de fiets met andere vervoersmiddelen
  4. Kwaliteit van het fietsnetwerk
  5. Aandacht voor de fiets in de routegebonden projecten
  6. Co-modaliteit (overstappen, het gebruik van meerdere vervoersmiddelen)

Planning en aandragen maatregelen

In 2019 wordt een bijeenkomst gepland waarbij gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samen tot een plan van aanpak komen. Vanaf eind 2019 worden maatregelen bepaald en vanaf 2020 worden deze gerealiseerd. Maatregelen kunnen worden aangedragen door gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen bij Marcel van den Elzen, projectleider Slimmer Fietsen. Het project team Slimmer Fietsen zal deze maatregelen ondersteunen; in samenwerking met de aanvrager wordt de maatregel gerealiseerd.

Kennisdeling en bredere toepasbaarheid zijn belangrijke eigenschappen voor het selecteren van maatregelen. De kennis die we opdoen bij het realiseren van Slimmer Fietsen maatregelen, wordt zorgvuldig opgeslagen en gedeeld.

Actueel

Achtergrond

Mobility Lab: inzichten en uitdagingen

Op 14 november is het eindevenement van Mobility Lab; Let’s Go! De veertien startups kregen de afgelopen negen maanden ondersteuning van Mobility Lab en zijn nu een stap dichter bij het implementeren
Lees meer
Nieuws

250 e-scooters in Eindhoven

Sinds september zijn er 250 elektrische deelscooters beschikbaar in Eindhoven van het merk GO Sharing. Inwoners, forenzen en andere mensen kunnen in Eindhoven gebruik maken van de e-scooters door een
Lees meer
Achtergrond

5 manieren hoe je slim reizen leuk kunt maken voor bewoners en werknemers

Drukte op de weg, tijdens de spits maar ook daarbuiten. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties, onnodige uitlaatgassen en bij de reiziger zelf vertraging en irritatie. Overheden en ook grotere wer
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Uitrol C-ITS

De Brainport regio speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en autonoom rijden.


Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.


Overige teamleaden