Slimmer Fietsen

In het programma van ZO Slim Bereikbaar speelt de fiets een belangrijke rol. Naast routegebonden fietsprojecten, richt het project Slimmer Fietsen zich op aanvullende maatregelen die fietsen aantrekkelijker maken. De ambitie hierbij is dat de fiets even belangrijk is bij verplaatsingen, als de auto.

De aanvullende maatregelen kunnen heel divers zijn, maar zijn onder te verdelen in een verschillende thema’s:

  1. Gedragsverandering
  2. Technische innovaties
  3. Connectiviteit van de fiets met andere vervoersmiddelen
  4. Kwaliteit van het fietsnetwerk
  5. Aandacht voor de fiets in de routegebonden projecten
  6. Co-modaliteit (overstappen, het gebruik van meerdere vervoersmiddelen)

Planning en aandragen maatregelen

In 2019 wordt een bijeenkomst gepland waarbij gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samen tot een plan van aanpak komen. Vanaf eind 2019 worden maatregelen bepaald en vanaf 2020 worden deze gerealiseerd. Maatregelen kunnen worden aangedragen door gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen bij Marcel van den Elzen, projectleider Slimmer Fietsen. Het project team Slimmer Fietsen zal deze maatregelen ondersteunen; in samenwerking met de aanvrager wordt de maatregel gerealiseerd.

Kennisdeling en bredere toepasbaarheid zijn belangrijke eigenschappen voor het selecteren van maatregelen. De kennis die we opdoen bij het realiseren van Slimmer Fietsen maatregelen, wordt zorgvuldig opgeslagen en gedeeld.

Actueel

Achtergrond

Corona legt nóg meer druk op de binnenstad; wat zijn slimme (tijdelijke) maatregelen?

Sinds maart is zo’n beetje álles anders. Thuiswerken, beeldbellen, alleen de deur uit wanneer dat echt moet… Dat heeft een enorme impact op mobiliteit. Is er nog wel een congestieprobleem? Komen de fi
Lees meer
Nieuws

De Kempengemeenten presenteren voorstel voor regionale mobiliteitshub

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden zetten in op een regionaal systeem van overstappunten. Zogenoemde ‘mobiliteitshubs’ moeten zorgen dat de auto vaker blijft staan. Dat s
Lees meer
Achtergrond

TU/e-studenten bouwen gerecyclede auto: ‘Wij willen de industrie wakker schudden’

“Er komen steeds meer mensen die steeds meer spullen willen. Daarom gebruiken we steeds meer grondstoffen van de aarde. Na relatief kort gebruik te hebben gemaakt van die spullen, gooien we ze weer we
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.


Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.


Overige teamleaden