Actueel

TU/e-studenten bouwen gerecyclede auto: ‘Wij willen de industrie wakker schudden’

“Er komen steeds meer mensen die steeds meer spullen willen. Daarom gebruiken we steeds meer grondstoffen van de aarde. Na relatief kort gebruik te hebben gemaakt van die spullen, gooien we ze weer weg. Dat gaat zo niet langer. Als we het roer omgooien en spullen gaan maken van afval, lossen we in één keer alle problemen op”, stelt Matthijs van Wijk, PR manager bij studententeam TU/ecomotive van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team draagt bij aan een oplossing door een auto te maken van gerecycled materiaal; de Luca. Met de auto willen de studenten aan de industrie laten zien dat de productie ook milieuvriendelijker kan. “De enorme hoeveelheid afval die we op aarde hebben is niet alleen een probleem, het kan ook een oplossing zijn. We kunnen het makkelijk hergebruiken, waardoor we minder grondstoffen nodig hebben”, zegt Van Wijk. Om hun standpunt kracht bij te zetten, gaan de studenten voor Luca een kenteken aanvragen bij de RDW. Dat is met de vorige auto van TU/ecomotive, Lina, ook gelukt. “Als we een kenteken krijgen, bewijst dat dat het een realistische auto is. We mogen er dan echt de weg mee op”, gaat hij verder.

Industrie wakker schudden

Er gelden andere keuringsvoorwaarden voor eenmalige conceptversies dan voor auto’s die in grote hoeveelheden worden geproduceerd. “De veiligheidseisen zijn ongeveer hetzelfde, maar wij hoeven bijvoorbeeld geen crashtest te doen. Dat zou een beetje zonde zijn als we maar één exemplaar maken”, lacht Van Wijk. De studenten willen de auto ook niet op grote schaal produceren. “Het doel is om de industrie aan te sporen om vaker te kijken naar gerecycled materiaal.”

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven, is Luca wel zo gemaakt dat de auto op grote schaal geproduceerd kan worden. Van Wijk: “Ook hebben we gekeken naar comfort in bijvoorbeeld de stoelen en heeft de auto een infotainmentsysteem. Het voldoet dus aan de wensen van veel bestuurders.” De student heeft niet de illusie dat een fabrikant de complete auto overneemt en gaat produceren. “Het begint bij het feit dat ze na gaan denken over het gebruik van andere materialen. Ik verwacht dat het bijvoorbeeld eerst in interieuronderdelen wordt gebruikt.”

Telefoon inpluggen

Luca is volledig gemaakt van gerecycled materiaal. De buitenkant en bodemplaat is van vlas, een plant. De vlasplaten zijn versterkt met gerecycled plastic. Ook de andere materialen zijn gerecycled. “Zo zit er geen aparte computer in de auto voor het infotainmentsysteem, dat gebruikt wordt voor muziek en navigatie”, vertelt de student. “Iedereen heeft een computer op zak. Het is zonde om er dan nog een in de auto te plaatsen. We hebben het zo gemaakt dat je heel makkelijk de telefoon in kunt pluggen en dat als infotainmentsysteem kunt gebruiken.”

Bovendien is de auto heel zuinig. “De elektromotoren zitten in de wielen in plaats van in de voorkant. Zo hoeft de energie niet via kabels en tandwielen door onderdelen als de versnellingsbak”, legt Van Wijk uit. “Daardoor hebben wij minder energieverlies. 92 procent van de energie wordt door het wiel overgezet naar de grond.” Dat is volgens hem erg veel, aanzien dit bij een normale elektrische auto ongeveer 75 procent is en bij een auto op benzine 17 procent.

CO2-uitstoot productie verlagen

Studententeam TU/ecomotive bestaat al zeven jaar. In het begin bouwde het team ieder jaar een auto voor de Shell Eco-marathon. Dit is een wedstrijd waarin auto’s een grote afstand zo zuinig mogelijk af moeten leggen. “De laatste paar jaar was de auto van ons team steeds te zwaar om deel te nemen. Dit kwam omdat wij naast een zuinige auto, ook een realistische auto wilden bouwen”, verklaart Van Wijk. “Daarom hebben we er vanaf vorig jaar voor gekozen om niet meer mee te doen aan de Shell Eco-marathon, maar ons volledig te focussen op het krijgen van een kenteken. Zo willen we de innovatieve mogelijkheden laten zien aan de auto-industrie en de gebruikers.”

Om de CO2-uitstoot rond auto’s, van productie tot sloop, terug te dringen, zijn er volgens Van Wijk nog verschillende stappen te maken. “Met Luca richten we ons helemaal op gerecycled materiaal. Volgend jaar kijken we weer naar een ander thema.” Hij heeft nog meer dan genoeg ideeën: “De productie van een auto kost heel veel energie en stoot daardoor veel CO2 uit. We kunnen in de toekomst kijken naar andere aspecten van duurzame productie. Ook op het gebied van bijvoorbeeld deelauto’s zijn nog veel stappen te maken.”

Bron: Innovation Origins

Achtergrond

Corona legt nóg meer druk op de binnenstad; wat zijn slimme (tijdelijke) maatregelen?

Sinds maart is zo’n beetje álles anders. Thuiswerken, beeldbellen, alleen de deur uit wanneer dat echt moet… Dat heeft een enorme impact op mobiliteit. Is er nog wel een congestieprobleem? Komen de fi
Lees meer
Nieuws

De Kempengemeenten presenteren voorstel voor regionale mobiliteitshub

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden zetten in op een regionaal systeem van overstappunten. Zogenoemde ‘mobiliteitshubs’ moeten zorgen dat de auto vaker blijft staan. Dat s
Lees meer
11 juni

Programmadag ZO Slim Bereikbaar

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal om de bereikbaarheid van de Brainport regio te verbeteren? Meer dan 130 projecten werken aan specifieke verbindingsroutes in de regio (fiets, OV, auto) én aan smart m
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden