Actueel

Zelfrijdende minibussen in Helmond een stap dichterbij

Reizen met een zelfrijdende bus in Helmond. Met het ondertekenen van contracten met drie consortia vanuit het Europese project FABULOS zijn zelfrijdende minibussen in Helmond een stap dichterbij. Als aan alle veiligheidseisen wordt voldaan, rijden vanaf dit najaar zelfrijdende minibussen drie maanden lang op proef tussen station Brandevoort en de Automotive Campus. Met reizigers en tussen het reguliere verkeer. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Vijf Europese steden

Tijdens de proefperiode worden drie verschillende autonome shuttle-service-oplossingen getest in vijf Europese steden.

De eerste testen met zelfrijdende minibussen vinden in het voorjaar plaats in Gjesdal (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Tallinn (Estland). In het najaar van 2020 in Lamia (Griekenland) en Helmond. Voorwaarde is dat aan alle veiligheidsvoorschriften en regels worden voldaan.

Uitdagingen

Iedere stad heeft zijn eigen speciale uitdagingen. In Gjesdal is er een helling van 12% vanwege het bergachtige terrein. In Lamia moet de zelfrijdende minibus kunnen omgaan met hoge temperaturen. In Helsinki passeert de route het op één na drukste treinstation van het land. In Tallinn wordt getest bij een vliegveld en is bestaand busverkeer een aandachtspunt. En in Nederland moet rekening worden gehouden met het grote aantal fietsers.

Stad van de slimme mobiliteit

Het doel van FABULOS is het versnellen van zogeheten ‘last-mile-oplossingen’ op de Europese markt. Dat past bij Helmond, want maar liefst tweederde van de stad ligt binnen één mijlsafstand vanaf één van de vier stations. Wethouder Antoinette Maas: “Zeker in een last-mile-stad zoals Helmond biedt dit duurzame en innovatieve mobiliteitskansen. Ik ben blij met de stappen die we hierin kunnen zetten met de zelfrijdende minibus Fabulos.” 

De mobiliteitswereld verandert snel. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Het liefst via één app en in combinatie met het openbaar vervoer. Denk aan de deelautodienst Amber en de flexibele busdienst Bravoflex, die al in Helmond rondrijden. Naast de zelfrijdende minibus FABULOS zet Helmond dit jaar in samenwerking met Europa en in Zuid-Nederland met SmartwayZ.NL in op onder meer deelfietsen en elektrische steps.

Bron: Gemeente Helmond

Achtergrond

Corona legt nóg meer druk op de binnenstad; wat zijn slimme (tijdelijke) maatregelen?

Sinds maart is zo’n beetje álles anders. Thuiswerken, beeldbellen, alleen de deur uit wanneer dat echt moet… Dat heeft een enorme impact op mobiliteit. Is er nog wel een congestieprobleem? Komen de fi
Lees meer
Nieuws

De Kempengemeenten presenteren voorstel voor regionale mobiliteitshub

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden zetten in op een regionaal systeem van overstappunten. Zogenoemde ‘mobiliteitshubs’ moeten zorgen dat de auto vaker blijft staan. Dat s
Lees meer
Achtergrond

TU/e-studenten bouwen gerecyclede auto: ‘Wij willen de industrie wakker schudden’

“Er komen steeds meer mensen die steeds meer spullen willen. Daarom gebruiken we steeds meer grondstoffen van de aarde. Na relatief kort gebruik te hebben gemaakt van die spullen, gooien we ze weer we
Lees meer

Projecten

Vanuit verschillende mobiliteitsprogramma’s, zoals ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL, . Hieronder vindt u een overzicht van de smart mobility projecten in de regio Brainport Eindhoven.


Gedragsverandering

Om tot grootschalig effect op de bereikbaarheid te komen, zullen bewoners en forenzen anders moeten reizen in Zuidoost-Brabant.

ICADI

ICADI is gericht op kennisontwikkeling op het gebied van data, navigatie en zelfrijdende voertuigen.

Slimmer Fietsen

Slimme maatregelen maken fietsen aantrekkelijker in Zuidoost-Brabant.

Open MaaS platform

Een Open MaaS platform wordt ontwikkeld. Dit moet mensen stimuleren slimmer te reizen.

Meer projecten

Contact

Brainport Smart Mobility is het loket voor smart mobility in Zuidoost-Brabant. Heb je een vraag, idee of opmerking? Stuur ons een bericht of bel ons op.

Overige teamleaden